ISE 2022

I midten af maj var en større delegation fra AVC draget til ISE-messen i Barcelona, for at få inspiration og blive opdaterede på de nyste trends på markedet. Vi satte Produktchef Thomas Olsen i stævne til en snak om nogle af de spændende ting der blev vist frem, det kan du læse et referat af her.

LED-løsninger

Der er kommet godt gang i udviklingen af LED skærmløsninger. Flere producenter har haft fokus på det vi kalder for ALL-IN-ONE-LED, som du kan få i FULL-HD eller 4K opløsning. Dermed svarer formatet og opløsningen på LED skærmen til en almindelig skærm og som kunde skal man ikke forholde sig til så meget. Det er kun et varenummer, så har du en færdig løsning. Installations- og monteringstiden reduceres også, sammenlignet med mere klassiske LED-løsninger. Disse løsninger bliver nu standardiseret i en grad, så de nu hos nogle brands produceres til lager og ikke blot til ordre, hvilket vil give væsentlig hurtigere leveringstid på disse ”standardløsninger”.

Kvaliteten på LED er stigende, der er kommet produkter med endnu tættere pitch, helt ned til 0,5 mm. Det kaldes micro-LED, hvor der også findes løsninger med 0,7 og 0,9 mm. Disse nye højopløselige LED moduler giver mulighed for at skabe nogle meget imponerende billeder. Hos nogle af producenterne er der blevet udviklet på controlleren, så den nu kan understøtte helt op til 8K opløsning.

Den seneste udgave af the Wall, som er Samsungs high-end LED-løsning, kommer med en coated overflade, der beskytter de enkelte LED dioder samt sikrer at du får en helt jævn overflade. Resultatet er imponerende, det blanke look giver en fornemmelse af the Wall som én meget stor skærm, som også har den fordel, at der ikke kan komme støv ind i mellem de små LED. Coatingen gør også at the Wall bliver mere robust i montering og installation.

Skærme

Producenterne udvikler selvfølgelig også løbende på deres skærme. Her var den største nyhed, at der er blevet udviklet ekstremt store skærme på både 110” og 120”. Særligt 110” modellen kunne være et billigere alternativ til LED skærme i større bestyrelseslokaler, auditorier eller lignende. Der var også nye ALL-IN-ONE produkter i skærmkategorien, hvor eksempelvis en 65” touchskærm har indbygget kamera, mikrofonarray, højttalere og så en indbygget androidplayer der styrer det hele på en intuitiv måde ved brug af eksempelvis Microsoft Teams, som et billigere alternativ til Microsofts egen Surface Hub.

Projektorer

Der er kommet nogle lysstærke modeller, som ikke fylder så meget som tidligere. Der er fine nye funktioner, som stacking, edge blending og mapping.

Stacking, hvor to eller flere projektorer sættes oven på hinanden og lyser ind i det samme billede – på den måde opnås en endnu højere lysstyrke

Edge blending, hvor du sætter projektorerne op ved siden af hinanden og skaber et bredere billede. Projektorernes billeder overlapper hinanden, hvilket giver fornemmelse af et stort billede, og det område hvor der er overlap justeres billedet så det er ensartet med resten af det store billede.

Projektor mapping hvor du begrænser enkelte projektorer til kun at belyse enkelte områder på en stor terning, en bil eller eksempelvis en bygning. Der var flere flotte eksempler på dette i Barcelona – og det er noget vi forventer os meget af i fremtiden, da det er et sted hvor projektorer virkelig differentierer sig fra andre visuelle produkter.

Kameraer

Specielt intelligente kameraer, er i rivende udvikling hvor auto-tracking og auto-framing bliver bedre og bedre. Nogle af dem har endda dual-kameraer, hvor et kamera filmer det hele og holder overblikket mens det andet eksempelvis kan sættes til at følge oplægsholderen eller den til en hver tid talende person (speaker-tracking). Auto-framing betyder at kameraet automatisk viser det relevante, så hvis en mindre gruppe personer sidder i et stort lokale, vil det tilpasse billedet så der zoomes ind på personerne. Nogle kameraer vil også kunne levere data, som f.eks. antallet af personer der er i lokalet, så man som virksomhed kan få et overblik på, hvor godt man udnytter de enkelte lokaler.

Mikrofoner

Lydsiden står heller ikke stille. Specielt ser vi at high-end loftmikrofonløsninger er blevet virkelig spændende og kvaliteten er nået på et meget højt niveau. Rent funktionelt er der blandt andet mulighed for at kunne lave intelligent kamerastyring via loftmikrofonen, så kamera via forud programmerede presets fanger netop den person der taler. Vi blev præsenteret for en intelligent bordmikrofon, som Sennheiser har udviklet i samarbejde med Microsoft, og den er allerede certificeret til Microsoft Teams. Det helt særlige ved denne mikrofon er at den arbejder sammen med Microsoft Cortana og kan levere    transskriberingsfunktion live, så hørehæmmede kan få tekstet mødet medens det er i gang. Når mødet er slut, vil der ligeledes foreligge et dokument med alt hvad der er blevet sagt, så man derved sparer at have en person til at tage referat. Denne smarte mikrofon understøtter flere sprog, men dansk er desværre ikke understøttet på nuværende tidspunkt.

AV over IP

For nogle år siden, blev der talt meget om AV over IP, som det sidste nye. Det er et vigtigt område, og forskellen fra 2019 til 2022 er, at i dag er disse løsninger det der bliver anvendt i de avancerede installationer, og ikke noget man blot taler om. Produkterne er blevet forbedret og der findes nu løsninger med så lav forsinkelse, at man kan bruge AV over IP til f.eks. koncerter og selv til krævende E-sports arrangementer.

Hybridløsninger

Flere producenter har, ud fra de sidste par års udfordringer i bl.a. undervisningssektoren, udviklet produkter der understøtter hybridløsninger, hvor man kan få billede og lyd til både det lokale der undervises i, samt til fjernopkoblede deltagere. Det kan være produkter der f.eks. understøtter trådløs deling af indhold, mikrofoner der giver både taleforstærkning i lokalet samt højkvalitetslyd til online-deltagere, samt løsninger der understøtter interaktivitet.

4K / 8K

4K er jo mere eller mindre blevet standard for high-end AV-løsninger, men på messen i Barcelona var der også flere produkter der understøtter 8K opløsning. Her blev fremvist eksempelvis kabler, kamera, controllere, playere osv, der kan understøtte den høje båndbredde der er nødvendig, for at kunne fremvise levende billeder i den meget høje 8K kvalitet.

”Supply Chain situationen” nu og fremadrettet

Et stort tema for rigtig mange brancher de sidste 18 måneder har været hele leverancesituationen. Det er fortsat også et tema som mange af producenterne af AV-produkter er ramt af, og som også var et tema når jeg talte med de forskellige producenter på messen. I mange produkter anvendes der forskellige chips som stadig er en mangelvare, og ligeledes har der været knaphed på andre råvarer. Det er en situation vi fortsat vil skulle arbejde med de næste mange måneder, og det bedste råd er ganske enkelt; at være på forkant og få lagt bestillinger i rigtig god tid.

Der bliver produceret varer / produkter hver dag, men efterspørgslen er dog højere end udbuddet, så der vil være fortsat være lange leveringstider på forskellige produkter / komponenter der anvendes i AV-løsningerne i de kommende måneder. Har du tanker om kommende AV-løsninger, så tag fat i din AVC-kontaktperson, og få rådgivning om hvordan du bedst sikrer dig en løsning, der lever op til dine ønsker og forventninger, og så få det sat i gang snarest muligt